Меню

Діагностика харчової алергії

Октябрь 9, 2017 - Главная
Діагностика харчової алергії

Розвиток харчової алергії настає за механізмом IgE-залежної реакції і характеризується досить швидкими проявами. Однак постійно виявляються і антитіла, які належать до класу IgG. Функція цих антитіл залишається неясною, можливо ця роль полягає в захисній реакції, коли вони виступають як блокуючі антитіла.
Патофізіологічна основа істинних алергічних реакцій на їжу полягає в імунній відповіді організму на повторну зустріч з харчовим алергеном. Під харчовим алергеном, як правило, розуміють білок, що входить до складу харчового продукту, на який організм може відповісти виробленням антитіл і продукцією активних речовин, що викликають клінічні прояви.

Роль імуноглобулінів класу IgE у розвиток алергічних реакцій

Синтез імуноглобулінів здійснюється спеціальними клітинами, які відносяться до В-лімфоцитів. Ці клітини, після дозрівання, утворюють пул, так званих плазматичних клітин, здатних продукувати антитіла. Імуноглобуліни класу IgE циркулюють у кров’яному руслі в дуже невеликих кількостях. Імуноглобуліни цього класу можуть контактувати з мембраною ряду клітин (огрядні клітини, базофіли). Якщо відбувається вторинний контакт з алергеном, то в організмі людини відбувається утворення комплексу — імуноглобулін Е і надійшов алерген. Цей комплекс, фіксуючись на поверхні тучних клітин, сприяє викиду активних сполук, які є медіаторами запалення. До таких речовин відносяться — серотонін, група простагландинів, гістамін. Вихід цих речовин із тучних клітин, сприяє розвитку місцевих і загальних реакцій запалення, проявляючись у вигляді риніту, бронхіту, астми. Вкрай небажаним проявом таких реакцій є розвиток анафілаксії.
Харчова алергія у людини може розвинутися практично на будь-якe речовинe, що входить до складу їжі. В даний час в лабораторній практиці використовують тести для виявлення харчової алергії до декількох сотень видів їжі (точніше до певних алергенів продуктів).

Спадкова схильність у розвитку харчової алергії

Не можна не враховувати генетичну схильність у розвитку харчової алергії. Вважається, що, якщо хоча б один з батьків страждає алергією, то у дитини існує досить підвищений ризик розвитку цього захворювання.
Розвиток даного виду алергії є процесом, який формується при поєднанні певних ланок. Це пов’язано з особливостями імунітету кожної людини, формує реакції підвищеної імунної відповіді, і особливостями травної системи. Після низки імунологічних реакцій речовини їжі можуть придбати алергенні властивості. Кожен з цих факторів здатний окремо привести до розвитку патології, наприклад запалення в кишечнику, без алергічних проявів. Але тільки їх комплексний вплив призведе до появи клінічних ознак харчової алергії. Тому найпростіший спосіб запобігти ускладненнь, це завчасно предупредить развитие аллергии, ще до  того як вона встигне себе проявити!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Яндекс.Метрика